את מי תובעים בתאונת דרכים? קבלו הסבר מפורט

כמה שלא מנסים ומשתדלים להימנע מהן, זהו תרחיש שעלול לקרות לכל נהג. תאונות דרכים מתרחשות לצערנו חדשות לבקרים והן גורמות לנזקים כבדים, בגוף וברכוש. על-פי החוק לנפגעים מגיע פיצוי, אך את מי תובעים בתאונת דרכים? קבלו הסבר מפורט.

את מי תובעים במקרה של תאונת דרכים?

נהג שנפגע בתאונת דרכים זכאי לתבוע פיצויים מחברת הביטוח בה הרכב שנפגע מבוטח בביטוח חובה. אין קשר בין מידת האחריות לתאונה לבין הגשת התביעה. גם מספר הרכבים שהיו מעורבים בתאונה או אם מדובר בתאונה עצמית, אם היו נפגעים אחרים או אם היו מעורבים רוכבי אופניים או הולכי רגל, אינם מונעים הגשת תביעה מהביטוח לפיצויים.

ביטוח חובה הוא כשמו כן הוא. לפי החוק כל נהג בארץ חייב שיהיה לו ביטוח חובה. מטרתו של ביטוח החובה הוא כיסוי של נזקים גופניים שקו בעקבות התאונה.

כאשר מתרחשת תאונה, נפגעי התאונה או בני משפחותיהם זכאים לתבוע את חברת הביטוח שמבטחת את הרכב. במקרה כזה מומלץ לעשות זאת באמצעות עורך דין תאונות דרכים. את התביעה ניתן להגיש עד 7 שנים מיום התאונה.

את מי תובעים בתאונת דרכים

חוק הפיצויים לנפגעים בתאונות דרכים

בעבר היו תובעים את כל ההוצאות מהנהג שהיה אחראי לתאונה. אולם מצב זה הוביל לקריסה כלכלית של נהגים רבים, כאלו שהיו אחראים לתאונות וגם כאלו שהיו חפים מפשע, אך נפגעו בתאונה שגרם נהג שלא היה לו ביטוח.

כדי להתמודד עם המצב הזה חוקקה הכנסת את החוק. חוק זה, שנקרא בקיצור פלת"ד, קבע כי על כל נהג לבטח את עצמו בביטוח חובה, אותו הוא יוכל לתבוע במקרה של תאונה.

החוק נועד לאפשר לכל מי שנפגע פגיעת גוף בשל תאונת דרכים לקבל פיצוי, בין אם מדובר בנהג שאחראי לתאונה, בין אם בנהג שנפגע בתאונה כשנהג אחר היה אחראי לכך אך אינו מבוטח, הולך רגל שלא הצליח לאתר את הנהג או בתאונת פגע וברח.

החוק קבע מהי "תאונת דרכים" ויש לעמוד בה כדי להגיש תביעת פיצויים. אי-עמידה בהגדרה, הופכת את התביעה לתביעת נזיקין רגילה, המחייבת לרוב רשלנות מצד הנהג הפוגע לשם קבלת הפיצויים.

תביעה בשל תאונת דרכים

כשר נהג נפגע בתאונת דרכים בעת שנהג ברכב המבוטח, עליו לתבוע את חברת הביטוח שמבטחת את הרכב. כך יש גם לעשות במידה ותאונת הדרכים ארעה באשמתו של נהג אחר. במקביל, לא ניתן לתבוע את חברת הביטוח המבטחת רכב אחר שהיה מעורב בתאונה.

במידה והנפגע הוא נוסע ברכב המבוטח, מגישים את התביעה לחברת הביטוח המבטחת את הרכב בו שהה הנוסע בעת שנפגע.

גם כאשר הנפגע הוא הולך רגל, מגישים את התביעה לחברת הביטוח שביטחה את הרכב הפוגע. במידה וכמה רכבים פגעו בהולך הרגל הוא יכול לתבוע את חברות הביטוח של כל הרכבים, ביחד ולחוד. הולך רגל יכול לתבוע פיצוי גם אם לא היה מגע פיזי בינו ובין הרכב בגללו נגרמו לו נזקי גוף, לדוגמא, אם עפו עליו אבנים בשל נסיעת מכונית, סינוור ונהיגה פרועה אשר גרמה לבהלה.

מה קורה כשאין את מי לתבוע?

את מי תובעים בתאונת דרכים במקרים שאין את מי לתבוע? לדוגמא, בתאונת פגע וברח, כאשר לא ידועה זהות הפוגע, כשהנפגע אינו מבוטח בביטוח חובה או שחברת הביטוח נמצאת בחדלות פירעון, ניתן לתבוע את "קרנית" קרן שהוקמה לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. מימון הכספים בקרן מגיע מכל בעלי הפוליסות, בלי קשר לסוג הביטוח.

מאמרים נוספים
דילוג לתוכן